De silt denity index (SDI) wordt al jarenlang wereldwijd gebruikt voor waterkwaliteitsmetingen, maar de relatie tussen testresultaten en de fouling-ontwikkeling staat al lang ter discussie. Het belangrijkste nadeel is de afwezigheid van een relatie met deeltjes en colloïdale deeltjes in het water.
Om dit probleem op te lossen is er testapparatuur waarbij het principe van de test is gebaseerd op de vorming van een koek-/gellaag op het membraan. Uit wetenschappelijk onderzoek is de relatie tussen verstopping en colloïdale deeltjes vastgesteld en daarmee de fouling tendensen in reverse osmose-installatie’s.
Membranen verstoppen in ongelijke mate tijdens de filtratieprocessen. Deze lokale verstoppingen verstoren de flow in de membraanmodule. Het gevolg hiervan is, dat de prestatie van het totale proces vermindert, onder andere vanwege de volgende redenen:
- meer energie nodig om het filterproces te laten verlopen;
- verhoogde spoel- en reinigingsfrequentie;
- verlaagde output;
- kortere levensduur van de membranen door frequente reinigingen.
Met de draagbare en oplaadbare MFI-Forecaster testapparatuur van Akvoregia kun je eenvoudig de MFI-0.45 meten op elke locatie, met troebel en met helder water. Een groot voordeel is dat zowel de SDI als de MFI-0.45 hiermee gemeten kunnen worden, waardoor de overstap naar MFI-0.45 makkelijker verloopt. Het apparaat is erg eenvoudig te bedienen en de resultaten zijn beschikbaar via de USB poort. Dit zorgt er voor dat er gemakkelijk een database kan worden opgebouwd waarmee SDI en MFI-0.45 kan worden vergeleken.