Volledig Hitma-assortiment
Hitma Monstername
2015-08-21 17:18:00

Het belang van een monsternameplan in de voedingsmiddelenindustrie

Gemiddelde leestijd 2,5 minuut Door Anne Marijke Zwarts op 21 augustus 2015

Of je jouw producten nu in je eigen of in een extern laboratorium laat analyseren, het is altijd belangrijk om op de juiste manier monsters te nemen. Je wilt immers dat de analyseresultaten van de monsters representatief zijn voor het product. Een duidelijk monsternameplan kan hierbij helpen.

Effect monstername op uitkomsten analyse
Aan uitkomsten van laboratoriumonderzoeken worden binnen de voedingsindustrie grote consequenties verbonden. Uw eindproduct kan op basis van de resultaten worden goed- of afgekeurd. Dit is natuurlijk logisch aangezien de gezondheid van mensen in gevaar kan zijn als een besmet voedingsmiddel op de markt komt. Het is ook mogelijk dat u aan de hand van monsters het effect van een wijziging in uw productieproces wilt meten. Hoe dan ook, de waarde van een analyse-uitkomst is mede afhankelijk van de monstername.

Monsternameplan
Om er zeker van te zijn dat alle procesoperators in uw organisatie exact weten hoe ze monsters moeten nemen, en dit allemaal op dezelfde manier doen, is het van belang een monsternameplan op te stellen. In dit plan legt u alle zaken vast die van van invloed zijn op een betrouwbare monstername. Zo zorgt u voor een eenduidige aanpak van het nemen van monsters in uw organisatie.

In een monsternameplan legt u onder andere de volgende zaken vast:

  • het aantal monsters
  • de grootte van de monsters
  • de wijze van monsterneming 
  • de locatie waar het monster genomen moet worden

Met behulp van een monsternameplan zorgt u ervoor dat de analyseresultaten representatief zijn voor uw grondstoffen, halffabricaten en/of eindproducten.

FlesjesMonstername van producten
Neemt u monsters van een partij producten, dan moet u vooraf bepalen of u een kleine of grote steekproef neemt. Dit hangt ook af van wat u verwacht. Is de partij homogeen? Hoe variëren de parameters die u gaat onderzoeken? Wat zijn de statistische eisen? Bij een onderzoek op bepaalde pathogene micro-organismen schrijft EG-verordening 2073/2005 bijvoorbeeld voor hoeveel monsters er nodig zijn.


Meedenken
Wilt u een monsternameplan voor uw voedingsmiddelenproces opstellen? Ik denk graag met u mee. Ook kunnen onze monsternamespecialisten trainingen verzorgen om u en/of uw collega’s te leren zelf representatieve monsters te nemen (ook in België). Neem hierover gerust contact met ons op (info@monstername.nl).

Anne Marijke Zwarts

Amy van der Heide Monsternamespecialist

Dit artikel is geschreven door Anne Marijke Zwarts. Ik heb haar werkzaamheden als monsternamespecialist binnen de voedingsmiddelenindustrie overgenomen. Anne Marijke heeft een nieuwe functie bij ons zusterbedrijf UltraPure International.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8218 4595.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs