Volledig Hitma-assortiment
Hitma Monstername
2013-09-13 15:58:00

Aseptische monstername: er komt meer bij kijken dan je denkt

Gemiddelde leestijd 2,5 minuut Door Anne Marijke Zwarts op 13 september 2013

Foutieve monstername, en dus een verkeerd monster, veroorzaakt problemen die onvoorziene kosten met zich meebrengen. Het kan leiden tot afkeur van een productiebatch. En denk eens aan het extra werk dat hiervan het gevolg is. Een goede en betrouwbare monstername is essentieel en geeft een goede reflectie van de condities van het product in het proces of systeem.

Monstername onder steriele omstandigheden
Aseptische monstername, de naam zegt het al, is het nemen van een monster onder steriele omstandigheden, waarbij bacteriën van buitenaf geen invloed hebben op het monster. Als je een monster uit een proces of systeem neemt, is het van belang kritisch te kijken naar de te gebruiken apparatuur en de omstandigheden tijdens de monstername. Denk hierbij aan proces- en omgevingscondities en randvoorwaarden als:

  • Procestemperatuur en -druk.
  • Chemische bestendigheid / eisen.
  • Gaat het alleen om geur, smaak of deeltjes of is het belangrijk bacteriebesmetting uit te sluiten?
  • In wat voor ruimte / omgeving wordt het monster genomen?
  • Is de operator getraind en gekwalificeerd om monsters te nemen?
  • Is de monsternameprocedure vastgelegd in instructies of een Standard Operating Procedure (SOP)?
  • Is de monstername-equipment vooraf te reinigen of steriliseren of is het misschien een single-use / disposable monstername-unit?
  • Met welke apparatuur en accessoires wordt het monster genomen?

Training en ervaring
Je ziet het; Het nemen van een monster is nog niet zo eenvoudig. Er moet een aantal handelingen worden verricht voor en tijdens het nemen van het werkelijke monster. En om een representatief monster te nemen, dien je invloeden van buitenaf uit te sluiten. Tevens moet het monster natuurlijk een consistente kwaliteit hebben, onafhankelijk van de monsternemer, laboratoriummedewerker en/of operator. Uiteraard speelt ook de veiligheid van de operator zelf een rol. Het is dus van groot belang medewerkers te (laten) trainen, zodat ze praktische ervaring opdoen. Wil je meer weten over opleidingen m.b.t. monsternametechnologie? Laat het mij weten. Ik bespreek graag de mogelijkheden.

Lees meer
Amy van der Heide Monsternamespecialist

Dit artikel is geschreven door Anne Marijke Zwarts. Ik heb haar werkzaamheden als monsternamespecialist binnen de voedingsmiddelenindustrie overgenomen. Anne Marijke heeft een nieuwe functie bij ons zusterbedrijf UltraPure International.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8218 4595.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs