Volledig Hitma-assortiment
Hitma Monstername
2018-05-31 17:21:00

Automatiseren monsternameproces maakt leven procesoperator makkelijker

Gemiddelde leestijd 3 minuut Door Anne Marijke Zwarts op 31 mei 2018

De kwaliteitseisen binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn streng. Logisch, de consument moet kunnen vertrouwen op een veilig én smakelijk product. Daarom worden er gedurende het productieproces continu monsters genomen die vaak ook nog eens een bepaalde periode bewaard moeten worden in verband met eventuele product-recalls. Het zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk organiseren van de monsternames vraagt nogal wat van een procesoperator in de voedingsindustrie. Hij of zij heeft naast het borgen van de kwaliteit van het product tenslotte ook nog de zorg voor de technische installaties.

Handmatige monstername is arbeidsintensief
Handmatige monsternames zijn enorm arbeidsintensief. De operator moet er continu andere werkzaamheden voor onderbreken en er gaat veel tijd in zitten. Maar zonder adequate bemonstering leveren zelfs de nauwkeurigste monsteranalyses resultaten op die de werkelijke situatie niet goed weergeven.

Automatiseren; praktisch en betrouwbaar
Om het leven van de procesoperator te vergemakkelijken, is het mogelijk het monsternameproces te automatiseren. Het maakt hierbij niet uit of het om vloeistoffen of poeders of om continue of batchmatige productieprocessen gaat. In veel gevallen is geautomatiseerde monstername praktischer en betrouwbaarder dan handmatig bemonsteren. Geautomatiseerde monsternamesystemen kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande productieprocessen.

Geautomatiseerde monsternamesystemen kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande productieprocessen.

Pneumatisch bediend en door PLC aangestuurd
Bij geautomatiseerde monsternamesystemen werken we met pneumatisch bediende monsternamekranen. Ze worden aangestuurd door een PLC (programmable logic controller). Perslucht is een veel toegepaste energiebron binnen de voedingsindustrie en een geautomatiseerd monsternamesysteem voldoet uiteraard aan de geldende EHEDG-eisen. Nadat vooraf exact de frequentie, het volume en het gewicht van de monstername is bepaald en is geprogrammeerd, voert het monsternamesysteem de opdrachten uit.

Voordelen geautomatiseerde monstername
Wanneer je het monsternameproces gaat automatiseren, dan kun je het precies inrichten zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld door steeds een afzonderlijke kraan op verschillende punten van je proces aan te sturen en dan elk kwartier een monster te nemen. Of je koppelt m.b.v. een manifold meerdere monsternamezakken aan een monsternamekraan en neemt alle monsters vanuit één aftappunt (maar eventueel wel op verschillende momenten gedurende het proces). In beide gevallen kun je zowel in 1x een monster nemen, dan wel een monster dat is opgebouwd uit kleine volumes over het gehele tijdsbestek van een batch. Voor de operator is in ieder geval het grote voordeel dat hij / zij met een geautomatiseerd systeem minder vaak de monstername-uitrusting hoeft op- en af te bouwen.

Keuze afhankelijk van productieproces
Voor beide varianten (meerdere monsternamepunten los van elkaar aansturen of monstername vanuit één punt in meerdere monsternamezakken) valt er iets te zeggen. De keuze is volledig afhankelijk van jouw proces en product.

Samenwerking
Om klanten te helpen bij het kiezen van een passend geautomatiseerd monsternamesysteem, bezoek ik altijd de productielocatie. Zo weet ik precies hoe het proces in elkaar zit en aan welke eisen het monsternamesysteem moet voldoen. Bij de realisatie van deze systemen werkt Hitma intensief samen met gespecialiseerde partners die de PLC’s ontwikkelen en assisteren bij de implementatie. Wil je hier meer over weten? Bel of mail me gerust.

Anne Marijke Zwarts

Amy van der Heide Monsternamespecialist

Dit artikel is geschreven door Anne Marijke Zwarts. Ik heb haar werkzaamheden als monsternamespecialist binnen de voedingsmiddelenindustrie overgenomen. Anne Marijke heeft een nieuwe functie bij ons zusterbedrijf UltraPure International.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8218 4595.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs