Het is ondertussen geen geheim meer. Ik ben absoluut voorstander van reinigbare monsternamekranen in hygiënische processen binnen de voedingsmiddelen- industrie. Wanneer je slechts één monster van een tank of leiding wilt nemen, kun je natuurlijk gaan voor een simpele kraan. Echter, het nadeel van deze monsternamekranen is dat deze alleen voorafgaand aan het proces te reinigen zijn. Ikzelf ben fan van het reinigen van de kraan tijdens het proces, want je weet nooit wat er tijdens het proces in de kraan naar binnen kruipt.
Tijden veranderen
De W9-monsternamekraan van Keofitt is ondertussen een fenomeen en er is bijna geen voedingsmiddelenbedrijf dat er niet bekend mee is. De Keofitt W9-monsternamepunten hebben in hun eenvoud een aantal hele sterke punten. Zo zijn de gladde afwerking en de uit één stuk geproduceerde body een goed stukje engineering, waardoor er geen dode hoeken en lasnaden zijn waar je ze niet wilt hebben.
Vuil, micro-organismes, stof, schimmels, gisten en oud product spoelt er eenvoudig uit wanneer de kraan juist is geïnstalleerd. Daarnaast is het bedienen van de kraan door zijn eenvoud bijna kinderspel te noemen. Toch is er nu een nieuwe generatie door Keofitt op de markt gebracht. Niet omdat de W9-kraan slecht is, maar omdat tijden veranderen en de technologie verbetert.
De Keofitt Sesame monsternamekraan is deze nieuwste generatie.
Zoals ik al zei; er is niets mis met de W9. Het is een hartstikke goede monsternemakraan die ik zonder twijfelen zou adviseren op bijzonder veel plekken binnen een voedingsmiddelenplant. Echter, als de W9 bijzonder goed is, dan is de Sesame perfect. Het ontwerp is voortgekomen uit het volgende voorval:
Als de Keofitt W9 monsternamekraan bijzonder goed is, dan is de Sesame de perfecte monsternamekraan
“Iemand staat op het punt om een monster te nemen met de W9-monstername kraan. Hierbij wordt de kraan gereinigd, het kapje geplaatst op de inlet-zijde en het monster genomen. Na afloop wordt de kraan weer schoongemaakt, op de outlet-zijde komt weer een rubber kapje, de kraan wordt vol gezet met het alcohol slot en ook aan de inlet-zijde weer afgesloten.”
In dit verhaal zit een aantal punten waarbij het mis kan gaan:
- Het kapje dat teruggeplaatst wordt op de inlet-zijde is nog vies. Er bestaat dus een kans dat het product in contact is gekomen met contaminatie in het kapje. In sommige gevallen zie ik gebeuren dat bij micro-samples het kapje niet wordt terug geplaatst, maar een alternatief wordt gebruik zoals een duim, of zelfs niets.
- Door de druk op de leiding of tank schiet het kapje op de inlet-zijde los en de operator krijgt ongevraagd een douche. Dit is niet heel erg als het bier of melk is op lagere temperaturen, maar bijvoorbeeld reinigingsvloeistoffen of wort zijn over het algemeen zo warm dat iemand zich hier lelijk aan kan verbranden. Daarnaast zijn de chemicaliën vaak agressief en bijtend bij aanraking.
- Als laatste is er de mogelijkheid dat er snotjes, haren, bacteriën, schimmels, gisten, virussen, huidflora en stof uit de omgeving via de inlet-kant in de kraan valt. Hoe goed de operator zijn best ook doet om dit uit te sluiten, is dit nooit 100% zeker. Het moment van loskoppelen van de reiniging en het plaatsten van het kapje is altijd een moment met risico.
Risico’s afgedekt
De punten hierboven kunnen voorkomen bij de W9-kraan, maar worden door bij de Sesame-monsternamekraan uitgesloten. De klassieke kraan heeft een single-seat principe. Dit betekent dat het membraan de klep op één punt afsluit. De nieuwe generatie Sesame heeft een dual-seat principe.
Hierdoor wordt de monsternamekraan op twee punten afgesloten. Namelijk de inlet- en productkant. Hierdoor worden alle bovengenoemde risico’s afgedekt.
Op het moment van reinigen ben je verzekerd van een compleet afgesloten tank/leiding zijde. Bovendien kun je op het moment van bemonsteren erop vertrouwen dat er geen contaminaties of invloeden van buitenaf via de inlet-zijde het monster beïnvloeden.
Een ander bijkomend voordeel is dat het niet langer mogelijk is om per ongeluk de kraan een klein stukje open te laten en op die manier langzaam product weg te laten lopen, of CIP-vloeistoffen in het product te spuiten. Je moet de kraan namelijk altijd weer terug draaien naar de reinigingsstand.
Eén op één vervangbaar
De reden waarom ik in dit stuk de Sesame met de W9 monsternamekraan vergelijk is omdat deze één op één vervangbaar zijn met elkaar. Ze hebben (ongeveer) dezelfde doorgang en kunnen dus dezelfde type vloeistoffen bemonsteren.
Wil je meer de specifieke verschillen weten kijk dan op mijn vergelijking tussen de Keofitt W9, Keofitt Sesame en de Keofitt W25
De werking van mij favoriete Keofitt Sesame leren? Bekijk dan de 3D manual video en 5 stappenplan tot het nemen van een perfecte en veilige monstername.