Volledig Hitma-assortiment
Hitma Monstername
2017-09-06 17:34:00

Monstername voedingsmiddelen: Hoe weet je dat je meet wat je wilt meten?

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Anne Marijke Zwarts op 6 september 2017

Onlangs ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan bij mijn huidige werkgever Hitma. Vanuit de buitendienst ben ik nu verantwoordelijk voor klanten binnen de voedingsmiddelenindustrie als het gaat om filtratievraagstukken, applicaties voor slangen en monsternametechnologie. Een nieuwe functie betekent ook veel nieuwe dingen leren. Daarom bezocht ik onze leverancier Keofitt in Denemarken voor een seminar over steriele monstername binnen de voeding- en drankenindustrie.

Bioburden en CFU’s
Als nieuwkomer had ik me goed voorbereid op het Keofitt-seminar. Best spannend om aan te schuiven in een zaal boordevol ervaren procesengineers. Tot mijn grote verrassing ging een groot deel van de monsternametraining over de invloed van bioburden (de hoeveelheid microbiologische besmetting van een voorwerp vóór sterilisatie) en CFU’s (colony-forming unit, de eenheid die wordt gebruikt om het aantal levensvatbare bacteriën of schimmels in een monster te schatten) op de kwaliteit (en betrouwbaarheid) van het monster. Kwam mijn opleiding medische microbiologie toch nog goed van pas.

Invloed verontreinigd monster
Tijdens mijn studie heb ik veelvuldig de hoeveelheid microbiologische contaminatie iverontreiniging of besmetting met chemische stof of bacterie, meer info.op of in een object moeten meten door bacteriën te cultiveren. En dan maar kijken hoeveel bacteriegroei er ontstaat en wat er gebeurt. Van de practicumlessen wist ik wat een enorme invloed een verontreinigd monster heeft op de testresultaten. De enige manier om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk meet wat je wilt meten, is door de bioburden tijdens de monstername zeer laag of zelfs op nul te houden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je niet over de juiste monsternamesystemen beschikt.

Gevolgen verkeerde monstername Laboratorium
Waarom ik ooit de studie microbiologie ben gaan volgen, werd me opnieuw duidelijk tijdens de Keofitt-training. De vraag: “Hoe kan zoiets kleins, zo’n enorme impact hebben?” hield me altijd al bezig. Het onderwerp boeit me nog steeds en daarom vind ik monsternametechnologie ook zo interessant. Want als je de monstername verkeerd uitvoert, dan kun je op geen enkele manier aantonen of jouw product besmet is of dat het bemonsteren onjuist is uitgevoerd.

Kosten
Als er een hoog aantal bacteriën wordt opgemerkt, kan dit leiden tot diverse kostenstijgingen. In de eerste plaats natuurlijk het verlies van een volledige batch, maar ook de kosten van het determineren iidentificeren tot welk soort het behoortvan de bacteriën en de filtratiekosten. Door het aantal bacteriën drastisch terug te brengen, zullen de kosten afnemen, maar het kan ook betekenen dat de houdbaarheid van je product wordt verlengd.

Steriele monstername 
Hoe dan ook, de enige manier om een betrouwbaar sample te verkrijgen, is door aseptisch ivrij van ziektekiemen, meer info.of zelfs steriel te bemonsteren. Bij Keofitt hebben ze hiervoor diverse oplossingen. Bijvoorbeeld speciale sampling valves (zoals de W9 en Sesame) voor hygiënische monstername, maar ook steriele monsternamezakken om veilig een monster te nemen van een gesloten (steriel) systeem. Hun pakket biedt oplossingen voor alle vormen van steriele monstername binnen de voedingsmiddelenindustrie.?

Anne Marijke Zwarts

Amy van der Heide Monsternamespecialist

Dit artikel is geschreven door Anne Marijke Zwarts. Ik heb haar werkzaamheden als monsternamespecialist binnen de voedingsmiddelenindustrie overgenomen. Anne Marijke heeft een nieuwe functie bij ons zusterbedrijf UltraPure International.

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8218 4595.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs